Liitto & laji

Ballhockey lajina

Ballhockey lajina


Ballhockeyta pelataan normaalin kokoisessa jääkiekkokaukalossa ja pelivälineenä toimii muovinen pelipallo. Luistimien sijaan pelaajilla on jaloissaan kengät. Pelinä ballhockey muistuttaa hyvin pitkälti jääkiekkoa myös sääntöjen puitteissa. Ballhockeyssa kentällä on yhteensä viisi pelaajaa ja maalivahti molemmista joukkueista. Pelit tuomaroidaan yleensä kahdella tuomarilla. Virallinen peliaika ballhockeyssa on 3 x 15min.


Pelaajien varustus

Pakollisia varusteita ovat kypärä, hanskat ja maila. Lisäksi suositellaan säärisuojia ja alasuojia. (Suurimmaksi osaksi pelaajat käyttävät jalkapallosäärisuojia tai lajiin tarkoitettuja polvisuojia)

Maalivahdeilla täysi jääkiekkovarustus ilman luistimia.


Säännöt (poikkeukset vrt jääkiekkoon)


Taklaukset: ovat kiellettynä, mutta kontaktia sallitaan juoksusuuntien ollessa samat

Paitsio: Ballhockeyssa noudatetaan ns. kelluvaa paitsiota. Pallon pitää ylittää siniviivan ennen miestä, jonka jälkeen hyökkäysalue on käytettävissä aina punaviivalle asti. Paitsi purkaantuu, kun pallo ylittää punaviivan.

Pitkä: Sääntömuutos kaudelle 2021: pitkän jälkeen ei saa enää vaihtaa.

Erätauko: kun peliaika on 3x15min, on erätauon pituus 10 min

Suomen Ballhockeyliitto ry. - SBHL, (Finnish Ball Hockey Association)

Liitto on perustettu 2017, mutta historia juontaa vuoteen 2009, jolloin Suomi esiintyi Ballhockeyn MM-kisoissa ensimmäisen kerran.


Liiton tarkoituksena on edistää ja kehittää ballhockeyta ja muita liiton toimintaan hyväksyttyjä lajeja sekä toimia jäsentensä valtakunnallisena liittona, aatteellisena järjestönä ja yhdyssiteenä.


Liiton toiminnan perustana ovat liikunnan eettiset arvot ja urheilun reilun pelin periaatteet.


Suomen Ballhockeyliitto kuuluu kansainvälisen Street & Ballhockeyliiton ISBHF:n (Internation Street & Ball Hockey Federation) jäseneksi sekä Suomen Olympiakomitean kumppanuusjäseneksi.


LUE SUOMEN BALLHOCKEYLIITON SÄÄNNÖT


Suomen Ballhockeyliitto ry. / SBHL

office(a)ballhockey.fi


SBHL logot

valkoinen jpg / png / vector

sininen jpg / png / vector

Suomen Ballhockeyliiton jäsenseurat


HC Kings

Perustettu: 2002, Ry:ksi 2016

Kotikaupunki: Vantaa

Facebook-sivusto

 

Pelikassit

Perustettu: 2005, Ry:ksi 2008

Kotikaupunki: Ylöjärvi

www.pelikassit.fi

Facebook-sivusto

Instagram

 

Peräpohjolan Poropojat

Perustettu: 2005, Ry:ksi 2009

Kotikaupunki: Ylitornio

www.poropojat.fi

Facebook-sivusto

Instagram

  


Arjen Sankarit
Perustettu: 2020

Kotikaupunki: Ylitornio

Instagram


Pohjosen Pallosaukot

Perustettu: 2020

Kotikaupunki: Oulu

Instagram

KIINNOSTUITKO?

 

Voit hakea Suomen Ballhockeyliiton jäsenyyttä täyttämällä jäsenlomakkeen.


Mitä liittoon liittymiseen vaaditaan?


Liiton varsinaisiksi jäseniksi voivat liittyä rekisteröidyt yhdistykset, joiden tarkoituksena on edistää ja kehittää Liiton edustamia urheilumuotoja ja jotka sitoutuvat noudattamaan liiton sääntöjä. Liiton jäseniä voivat olla myös muut rekisteröidyt yhteisöt. Liittohallitus hyväksyy jäsenet kirjallisesta hakemuksesta.


Varsinaisten jäsenten lisäksi liitolla voi olla kannatusjäseniä, jotka voivat olla yksityisiä henkilöitä tai rekisteröimättömiä yhteisöjä. Kannatusjäsenillä on läsnäolo-oikeus, mutta ei puhe-, esitys- eikä äänioikeutta liittokokouksissa.

 

Jäsen- ja kannatusjäsenmaksun suuruus?


Liiton jäsen- ja SM-tunauksen osallistumismaksu on yhteensä 400€ vuonna 2021.

(Jäsenmaksu 200€ + SM-turnauksen osallistumismaksu 200€)


Liiton kannatusjäsen- ja SM-turnauksen osallistumismaksu on yhteensä 250€ vuonna 2021. (Kannatusjäsenyys 50€ + SM-turnauksen osallistumismaksu 200€)


Kuinka voin saada lisätietoa liittoon liittymisestä?

Jos sinulla jäi jokin asia mietityttämään, ota rohkeasti yhteyttä meihin office(a)ballhockey.fi


LUE SUOMEN BALLHOCKEYLIITON SÄÄNNÖT 
 
 
 
 
 
 
 
Jäseneksi (200€)
Kannustusjäseneksi (50€)
 
Vakuutan, että olen lukenut ja hyväksyn Suomen Ballhockeyliiton säännöt
 
 
 

Historiaa:

Vuonna 2022 Suomen maajoukkue osallistui Montrealissa 21.-27.6. pelattaviin MM-kisoihin. SuomI pelasi A-poolin B lohkossa yhdessä Armenian, Usan, Kreikan ja Isäntäjoukkue Kanadan kanssa.  Lohko A:ssa mukana olivat Tsekki, Slovakia, Italia, Haiti sekä Iso-Britannia. B-Poolissa mukana olivat Bermuda, Caymansaaret, Libanon, Pakistan, Hong Kong sekä Ranska.


Suomi aloitti jykevästi kisat voittaen Armenia selkein luvuin 11-1. Toisessa alkusarjan ottelussa Usa kaatui rangaistuslaukauskisan jälkeen 5-4. Joukkue osoitti huikeaa taisteluhenkeä tullen kahden maalin takaa tasoihin viimeisillä minuuteilla. Alkusarjan kolmas ottelu oli myös erittäin tiukkaa vääntöä Kreikan kanssa. Suomi pystyi hallitsemaan peliä, mutta Kreikka oli erittäin sitkeä ja uhrautuva ja lopulta Kreikka ottikin tiukan 2-1 voiton Suomesta. Runkosarjan viimeisessä ottelu oli erittäin vahvasti aloittanut isäntäjoukkue Kanada, joka oli jo ennen viimeistä peliään varmistanut lohko voiton. Hyvästä pelistä huolimatta Kanada oli tässä vahvempi lukemin 5-2 ja näin ollen Suomen lohko sijoitukseksi jäi 4. sija.


Puolivälieriin Suomi sai vastaansa erittäin hyvin pelanneet Tsekin. Tsekkiläisillä oli varmasti jäänyt hampaan koloon Kosicen MM-kisojen tiukka välierä tappio Suomelle. Ottelu alkoi Tsekin hallinnassa, mutta pikkuhiljaa Suomi sai juonestä kiinni enemmän ja enemmän. Erän loppuvaiheella Suomi sai tehty avausmaalin ja meni johtoon 1-0. Erän lopussa Tsekki iski tasoituksen ylivoimalla. Pallo keskiympyrää ja heti seuraavasta hyökkäyksestä Tsekki johtoon 2-1.


Ottelun toisessa erässä sitten tapahtui, jotain ja tämän jälkeen taitava ja hyvin liikkuvat Tsekit menivät menojaan ja ottelu päätyi tylyyn 9-1 tappioon. Maailmanmestaruus meni isäntäjoukkue Kanadalle, hopea Tsekkiin ja pronssi Yhdysvaltoihin. Kisojen tilastot löydät täältä. 


SM-turnaus järjestettiin Pirkkalassa 15.-16.7. Turnauksessa oli 5 joukkuetta. Pelikassit, Poropojat, Arjen Sankarit, HC Kings sekä Oulun ylpeys Pallosaukot.

Turnauksessa pelattiin yksinkertainen runkosarja, josta 4 parhasta jatkoi mittelöä välieristä kohti Suomen mestaruutta. Välierissä Arjen Sankarit pitivät tiukoilla Poropoikia pitkään, mutta taipui lopulta Poropojille lukemin 4-0. HC Kings oli yllättää hallitsevan Suomen mestarin Pelikassit välierissä, mutta tiukkojen ja jännittävien vaiheiden jälkeen Pelikassit etenivät finaaliin lukemin 3-2.


Pronssi ottelussa HC Kings otti vakuuttavasti pronssiset mitalit kaulaansa kaatamalla Arjen Sankarit lukemin 5-0. Kaksi erittäinkin tuttua joukkuetta kohtasivat siis jälleen finaalissa. Kuten aina näiden joukkueiden kohtaamisista ei tunnetta eikä tilanteita puuttunut. Poropojat meni johtoon Antti Herpinin maalilla ajassa 7:35. Pelikassien kuitti tuli kuitenkin reilun minuutin päästä, kun Valtteri Viitakoski tasoitti pelin 1-1. Toisessa erässä alkoikin tapahtua. Ajassa 18:06 Poropoikien avausmaalintekijä Antoine Herpin iski ottelin toisen maalinsa ja Poropojat johtoon 2-1. Kuusi minuuttia myöhemmin Poropoikien Santtu Sirkkala nosti pallon kattoon maalin edestä ja Poropojat johtoon 3-1. Tästä ei Pelikassit kuitenkaan toivoansa vielä menettäneet vaan pelikellon näyttäessä 27:36 Viitakoski iskee ottelunsa toisen maalin ja kaventaa ottelun 3-2. Tästä ei kuitenkaan Pelikassit enää noussut, vaan Poropojat iskee vielä kaksi maalia tyhjään verkkoon ja Suomen mestaruus matkaa kolmannen kerran Lappiin ja Ylitorniolle.


Vuonna 2021 SM-turnaus järjestettiin Somerolla 2.-3.7. Turnaukseen saatiin kaksi täysin uutta ballhockeyjoukkuetta mukana, mutta taka iskuilta emme kuitenkaan välttyneet, kun Oulun ylpeys PHC jäi SM-turnauksesta pois.

Somerolla pelattiin 9 joukkueen (Pelikassit, Poropojat, HC Kings, Pallosaukot, NHC, Sealapland Piranhas, Team Puksu, SoPa) voimin, kolmessa eri lohkossa alkusarjat sekä jatkopelit.


Turnauksen ehdoton positiivinen yllättäjä oli Someron nuori ja nälkäinen SoPa, joka sijoittui hienosti debyyttiturnauksessa 4. sijalle. Suomen mestaruus ratkottiin jälleen kahden tutun joukkueen kesken. Lopulta Pelikassit otti historiansa ensimmäisen Ballhockeyn Suomen mestaruuden kukistettuaan pohjoisen ylpeyden Peräpohjolan Poropojat lukemin 2-1. Näin "Poika" matkasi ansaitusti Ylöjärvelle, hopealle Poropojat ja pronssi HC Kingsille.

Vuonna 2020 järjestettiin Suomen Ballhockeyliiton toinen SM-turnaus Ylitorniolla 28.-29.8. Turnaus oli alunperin tarkoitus pelata heinäkuun 3.-4. päivä, mutta maailmalla valitseva Covid-19 pandemia siirsi turnauksen pelattavaksi elokuulle.


Turnaukseen osallistui 8 joukkuetta ympäri Suomen. Mukana oli 2 joukkuetta Ylitorniolta (Poropojat, Arjen Sankarit), 2 joukkuetta Oulusta (PHC, Pallosaukot), Vantaalta HC Kings, Helsingistä/Turusta NHC, Keminmaasta Sealapland Piranhas sekä Pelikassit Ylöjärveltä.


Ekaa kertaa turnauksen ottelu näytettiin ammattilaisen livestreamin välityksellä myöskin koko Suomen kotikatsomoihin. Perjantai livestreamissä katselukertoja oli kunnioitettava 1845 sekä lauantaina 2028 katselukertaa.


Turnauksen finaalissa pelasivat jälleen isäntäjoukkue Peräpohjolan Poropojat sekä Pelikassit. Poropojat ottivat toisen Suomen mestaruuden lukemin 3-0.

Vuonna 2019 MM-kisat pelattiin Slovakiassa Kosicen kauniissa kaupungissa 14.-22.6. välisenä aikana. MM-kisoihin osallistui yhteensä 15 maata ja Suomen alkulohkossa pelasivat: Slovakia, Usa, Tsekki sekä uutena A-poolin maana Iso-Britannia. A-poolin lohko B:ssä pelasivat Kanada, Kreikka, Italia, Sveitsi sekä Haiti. Suomi aloitti kisat häviämällä tiukasti isäntä maa Slovakialle 2-1, mutta heti seuraavassa pelissä Suomi otti historiallisen ensimmäisen voiton ns. ballhockeyn suurmaasta kukistamalla Usan 4-2 lukemin. Seuraavasssa alkusarjan pelissä Suomi hävisi Tsekille 7-2 lukemin. Lohkovaiheen päätös pelissä Suomi nappasi rutiini voiton Iso-Britanniasta 13-0 ja näin eteni lohkon 3. sijalle ja ansaitsi suoran puolivälieräpaikan.


Puolivälierissä vastaan asettui viime vuosina MM-kisojen top 4 joukkoon vakintuneen Kreikan. Ottelusta tuli huikea taistelu ja dramaattisten vaiheiden jälkeen Suomi voitti ottelun 3-2 Lauri Viitasen tekemällä voittomaalilla, joka kirjattiin pöytäkirjaan vain 8s ennen päätössummeria. Suomi eteni ensimmäistä kertaa historiassa välieriin.


Välierissä vastaan asettui tähän menessä voittamaton Tsekki. Ottelusta muodostui huikea trilleri, jonka Suomi käänsi itselleen jatkoajalla lukemin 1-2. Suomi oli edennyt ensimmäisen kerran historiassa jo finaalipeliin, jossa vastaan asettui 3. kertainen maailman mestari ja isäntämaa Slovakia.


Finaalissa nähtiin huikea Suomen joukkue, joka pelasi isolla sydämmellä taistellen jokaisessa tilanteessa, mutta lopulta isäntämaa Slovakia vei voiton lukemin 4-3 ja näin ollen Slovakialle kirjattiin jo 4. peräkkäinen maailman mestaruus. 

Vuonna 2018 Järjestettiin Suomen Ballhockeyliiton ensimmäinen SM-turnaus 6.-7.7.2018 Pirkkalan Jäähallissa. Mukan historiallisessa tapahtumassa oli viisi (5) joukkuetta; HC Kings (Vantaa), Kouvostoliiton Kukot (Kouvola), isäntäjoukkue Pelikassit (Ylöjärvi), PHC (Oulu), Poropojat (Ylitornio). Turnauksen finaalissa pelasivat vastaikkain lajin kokeneimmat joukkueet Poropojat ja Pelikassit. Finaali päättyi trillerimäisesti 5-4 viime sekunnin maaliin ja historian ensimmäisen lajin Suomen mestaruuden vei Poropojat. Näin "Poika" matkasi Poropoikien kanssa pohjoiseen.


Tässä vielä turnauksen sijoitukset:

1) Poropojat 2) Pelikassit 3) HC Kings 4) PHC 5) Kouvostoliiton Kukot

Vuonna 2017 MM-kisat pelattiin Tsekissä Pardubicen hienossa kaupungissa. MM-kisoissa oli yhteensä 18 eri maata. (A-Poolissa 10, B-Poolissa 8) Suomea oli jälleen edustamassa seurajoukkue Peräpohjolan Poropojat. Suomi sijoittui kisoissa 9. sijalle.

Vuonna 2015 MM-kisat pelattiin Sveitsissä Zugin kaupungissa. Suomi pääsi kuin pääsikin villillä kortilla pelaamaan kisoihin A-Pooliin. MM-kisoihin osallistui yhteensä 18 eri maata. (A-Poolissa 10, B-Poolissa 8) Suomea oli jälleen edustamassa seurajoukkue Peräpohjolan Poropojat. Suomi sijoittui kisoissa 8. sijalle.

Vuonna 2013 MM-Kisat pidettiin Kanadassa St. John`s nimisessä kaupungissa. Suomi ei osallistunut kisoihin ollenkaan suurten kustannuksien takia.

Vuonna 2011 Suomi esiintyi ensimmäisen kerran MM-kisoissa A-Poolissa Slovakian Bratislavassa. A-Poolia kasvatettiin 10 joukkueeseen, B-Poolissa joukkueita oli 8.Suomea edusti seurajoukkueena Peräpohjolan Poropojat. Suomi sijoittui kisoissa lopulta sijalle 7.

Vuonna 2009 Suomi mukana ensimmäisen kerran ISBHF:n (Kansainvälinen Street & Ball Hockeyn liitto) alaisissa MM-kisoissa. Kisat pelattiin Tsekissä Pilsenin kaupungissa. Suomea kisoissa edusti seurajoukkue Siivikkalan Pelikassit. Suomi sijoittui kisoissa lopulta sijalle 13. Kisoissa A-poolissa pelasi 8 joukkuetta ja B-poolissa 8 yhteensä 16 eri maata.